Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

600 αιρετοί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ



Βρήκαν μηχανή παραγωγής κονδυλίων και το κόλπο της υπερτιμολόγησης με το «μηδενικό»

Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
Απίστευτες πρακτικές και στοιχεία αποκαλύπτει η έρευνα του ΣΔΟΕ στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου η υπερτιμολόγηση κάθε είδους με απίστευτες και εξόφθαλμες μεθόδους είχε γίνει μάστιγα σε πολλούς δήμους. Έτσι στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν μπει σε πρώτη φάση 600 δήμαρχοι και νομάρχες της χώρας καθώς και αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες εξαιτίας των  σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Ανάμεσα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που γίνεται η έρευνα ξεχωρίζει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όλοι οι πρώην δήμοι της Κεφαλονιάς πριν ενοποιηθούν από τον Καλλικράτη καθώς και οι νομαρχίες, Θεσσαλονίκης Θεσπρωτίας και Μυτιλήνης.

Το ΣΔΟΕ εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει να υλοποιεί την παραγγελία που του έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης σύμφωνα με την οποία θα ελεγχθούν 143.000 αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί από το 2003 μέχρι σήμερα και αυτό γιατί τα αδικήματα αυτά παραγράφονται μόλις περάσουν δέκα χρόνια.
Στα 143.000 ονόματα των αιρετών αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης τα οποία περιέχονται σε CD περιλαμβάνονται και τα ονόματα όλων των επιθεωρητών του δημοσίου, (υγείας, τεχνικών έργων, υπηρεσιών κ.α) καθώς και όλων των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων που έχουν διατελέσει το επίμαχο χρονικό διάστημα σε δημοτικές, περιφερειακές και αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Από τους επιθεωρητές εξαιρούνται οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.
Εξαιτίας της πληθώρας των ονομάτων το ΣΔΟΕ ξεκίνησε την έρευνα κάνοντας τους περίφημους συσχετισμούς. Δηλαδή ψάχνει αιρετούς για τους οποίους έχουν γίνει καταγγελίες ή έχουν εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη. Οι υποθέσεις αυτές αριθμούν τις 600 οι οποίες έχουν και προτεραιότητα στις έρευνες.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι δήμοι στους οποίους γίνεται έρευνα για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με στόχο τον πλουτισμό των αιρετών είναι Αθήνα για τα πολιτιστικά της δρώμενα του 2009, η Μύκονος, η Κόρινθος, η Χαλκίδα, το Βέλο Κορινθίας , η Ιθάκη, πολλοί δήμοι της Κρήτης, και οι οκτώ πρώην δήμοι της Κεφαλονιάς, η Λειβαδιά, οι Αχαρνές, η Θεσσαλονίκη και οι δήμοι Ερυμάνθου και Μεγανησίου. Από τις νομαρχίες ελέγχονται οι Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας και Μυτιλήνης.
Η θεωρία του Μηδενικού
Η πρώτη διαπίστωση που έχει γίνει στα μέχρις στιγμής ευρήματα είναι ότι έχει αναπαραχθεί πολύ η «θεωρία του μηδενικού». Με λίγα λόγια οι αιρετοί προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα υπερτιμολογούν τις όποιες δραστηριότητες ή δράσεις πραγματοποιούν ώστε να έχουν σημαντικό κέρδος. Η υπερτιμολόγηση γίνεται με την απλή πρόσθεση ενός μηδενικού στο αρχικό τιμολόγιο. Δηλαδή αν μια εκδήλωση κοστίζει 10.000 ευρώ στο τιμολόγιο αναγράφεται το ποσό των 100.000 ευρώ.
Μάλιστα όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ στα «Παραπολιτικά» έχουν εντοπίσει εξόφθαλμη περίπτωση της «θεωρίας του μηδενικού» σε σχολικό γεύμα σε ταβέρνα το οποίο προφανώς κόστισε χίλια ευρώ αλλά το τιμολόγιο αναφέρει 10.000 ευρώ.
Παρόμοια τέτοια περίπτωση έργου το οποίο κόστισε υπέρογκα σε εντοπίστηκε κεντρικό δήμο της Αττικής. Ειδικότερα ένα φορτηγό μπετονιέρα που χρησιμοποιήθηκε για την διαμόρφωση πεζοδρομίου και τη φύτευση τριών δένδρων κόστισε σύμφωνα με το τιμολόγιο 100.000!!!. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το κόστος της όλης δημοτικής παρέμβασης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, τιμή όμως που με τα σημερινά δεδομένα είναι και αυτή αρκετά συζητήσιμη.
Η άλλη συνηθισμένη περίπτωση διαφθοράς που έχει εντοπιστεί σε αγροτικούς δήμους και νομαρχίες όπως η Θεσπρωτία είναι οι ψευδείς βεβαιώσεις. Ειδικότερα οι αρμόδιοι αντινομάρχες και αντιδήμαρχοι έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις σε πολίτες ότι είναι επαγγελματίες αγρότες προκειμένου αυτοί να εισπράττουν επιδοτήσεις. Τέτοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί πάρα πολλές στην Κρήτη για τις επιδοτήσεις ελαιολάδου. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 35.000.000 ευρώ.
Στην Θεσσαλονίκη ερευνάται ο δήμος για τα χρήματα που χάθηκαν επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου αλλά και η νομαρχία επί θητείας Παναγιώτη Ψωμιάδη. Να σημειωθεί ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση καθώς τα 18 εκατ. ευρώ δεν έχουν βρεθεί  ούτε που ξοδεύτηκαν ούτε και που βρίσκονται.
Οι κορυφαίες όμως περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί έχουν να κάνουν με το δήμο Χαλκίδας και Βέλου. Ειδικότερα στην Χαλκίδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ο οποίος μάλιστα χάριζε και τον μισθό του στο δήμο για να μην τον… επιβαρύνει είχε φροντίσει συστήνοντας μια δικιά του τεχνική εταιρία, σε παρένθετα πρόσωπα, να αναλαμβάνει τα έργα του δήμου που ο ίδιος προγραμμάτιζε και δημοπρατούσε μέσω διαγωνισμών μαϊμού.
Στο δήμο Βέλο Κορινθίας σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ΣΔΟΕ έχει γίνει φαγοπότι ύψους 18.000.000 ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος δήμος έχει μόλις 9.000 κατοίκους. Το ποσό αυτό φαίνεται ως έλλειμμα του δήμου και τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναζήτησης των χρημάτων αυτών και η μέθοδος με την οποία ξοδεύτηκαν.
Τέλος ο έλεγχος του ΣΔΟΕ έχει στραφεί και στο θέμα των υπερωριών των υπαλλήλων στους δήμους. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πολλοί δήμαρχοι και νομάρχες μοίραζαν αφειδώς τις υπερωρίες στους εκλεκτούς τους υπαλλήλους χωρίς βέβαια αυτοί να τις έχουν δουλέψει. Να σημειωθεί ότι για όσους αιρετούς αποκαλυφθεί ότι δεν έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου αλλά τα διαχειρίστηκαν με κακό τρόπο θα τους γίνει καταλογισμός της διαφοράς του ποσού. Οι υπόλοιποι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα …αδικαιολόγητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δικαιοσύνη μέσα στο 2013.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου