Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

«Παγίδα» ΣΔΟΕ στις παράνομες ενοικιάσεις σε εξοχικά και βίλες



Εκατομμύρια ευρώ αδήλωτο εισόδημα σε επώνυμους  από πολυτελείς εξοχικές βίλες.

Ρεπορτάζ: Γ. Μανουσακάκης
«Απόβαση» σε Μύκονο, Πάρο, Ρόδο και Κρήτη ετοιμάζει από τον επόμενο μήνα το ΣΔΟΕ. Στόχος των ελεγκτών του κράτους είναι οι πολυτελείς βίλες που νοικιάζονται έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως καθώς πίσω από τα πανάκριβα μισθώματα κρύβεται φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ.
Οι βίλες αυτές όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες ανήκουν σε έλληνες επιχειρηματίες, αποτυχημένους πολιτικούς, φαλιρισμένους εκδότες και καλλιτέχνες οι οποίοι πλέον μην μπορώντας να αντέξουν το κόστος διατήρησης τους έχουν ξεκινήσει να τις προσφέρουν προς ενοικίαση σε αλλοδαπούς τουρίστες που έχουν όμως πολύ παχύ πορτοφόλι.

Οι τιμές των πολυτελών αυτών κατοικιών ξεκινούν από 12.000 ευρώ την ημέρα και καταλήγουν στα χίλια ευρώ. Όπως είναι φυσικό όλες οι βίλες διαθέτουν πολλά δωμάτια για τους ενοίκους και το υπηρετικό τους προσωπικό, πισίνες, σπα, γήπεδα άθλησης, ενώ κάποιες διαθέτουν ελικοδρόμια, μικρές μαρίνες και ιδιωτικές παραλίες. Απαραίτητα βέβαια προϋπόθεση από τους υποψήφιους ενοικιαστές, που την ζητούν επίμονα, είναι η μαγευτική θέα στη θάλασσα που την προσφέρουν άπλετα τα σπίτια αυτά αφού όλα «βλέπουν» Αιγαίο και η απομόνωση από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.
Οι κάτοικοι των πολυτελών αυτών κατοικιών προκειμένου να μην χάσουν την καλή …εικόνα που έχουν στην δική τους κοινωνία και απέναντι στο life style που θέλουν να πρεσβεύουν δεν έχουν απευθυνθεί σε ελληνικά τουριστικά μεσιτικά γραφεία προκειμένου να νοικιάσουν τις εξοχικές τους βίλες. Σταδιακά στο χορό μπαίνουν πολυτελή οικήματα από όλα τα νησιά των Κυκλάδων μικρά και μεγάλα που τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες μεγαλόσχημοι είχαν κατασκευάσει πολυτελέστατα σπίτια θεωρώντας ότι η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση θα τους εξασφάλιζε σημαντικές υπεραξίες. Προσδοκία που εξαντλήθηκε από την έλευση της κρίσης και τη σταδιακή απαξίωση των ακριβών ακινήτων την ώρα  που το κόστος συντήρησης ή πληρωμής των δανείων παρέμενε σταθερά υψηλό  
Όλοι έχουν απευθυνθεί σε τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που έχουν πελατολόγιο άτομα που χαρακτηρίζονται «τουρισμός υψηλού επιπέδου» προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα υπέρογκα μισθώματα που ζητούν. Τέτοια γραφεία δραστηριοποιούνται κυρίως σε Αγγλία και Γερμανία με πελάτες από όλο τον κόσμο, ενώ μέσα από τα ενημερωτικά τους sites μπορεί κάποιος να δει την χλιδή μέσα στην οποία ζούσαν κάποιοι που σήμερα παρακαλούν να νοικιαστούν οι βίλες τους ώστε να μπορέσουν να τις κρατήσουν από τις τράπεζες και ταυτόχρονα να μπορούν να διατηρούν το υψηλό επίπεδο διαβίωσης τους.
Ωστόσο τα τουριστικά γραφεία προκειμένου να κλείσουν τις δουλειές τους, χωρίς να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό που σημαίνει κόστος, έχουν ξεκινήσει να συναλλάσσονται με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στα κοσμικά νησιά. Μάλιστα οι κατά τόπους μεσίτες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα προσεγγίζουν επιχειρηματίες και τους ζητούν να μισθώσουν τις βίλες τους με το οικονομικό βέβαια δέλεαρ. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει στα «Παραπολιτικά» ο δήμαρχος Μυκόνου κ. Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας τονίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί από πέρυσι στο νησί καθώς υπάρχουν πολλές βίλες προς ενοικίαση από τους εκπροσώπους του άλλοτε τζετ σετ της χώρας που σήμερα έχουν πτωχεύσει και δεν τολμούν να το παραδεχθούν. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι πολλά από τα σπίτια αυτά κατασκευάστηκαν με μαύρο χρήμα τα οποίο σήμερα κυνηγά όσο τίποτα άλλο η εφορία και το σημαντικότερο,  το μαύρο χρήμα δεν «κυκλοφορεί»  πλέον τόσο εύκολα στην Ελλάδα όπως παλιά.
Η όλη διαδικασία της μίσθωσης πολυτελών εξοχικών κατοικιών μέσω μεσιτικών γραφείων εξωτερικού κρύβει μεγάλη φοροδιαφυγή. Όπως αναφέρουν στα «Π» υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντοπισμών αυτών των κατοικιών μέσα από τα ενημερωτικά sites των τουριστικών γραφείων του εξωτερικού ώστε μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μεσιτικά γραφεία εξωτερικού καταβάλουν στην Ελλάδα μόνο το 10% του μισθώματος και το υπόλοιπο 90% κρατιέται στο εξωτερικό ώστε να έρθει με άλλους τρόπους στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο φορολογείται μόνο το 10%του μισθώματος και το υπόλοιπο το καρπώνεται ο ξεπεσμένος κάτοχος της βίλας, κυρίως μέσω off shore, που είναι σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο του εξωτερικού.
Για αυτό το λόγο από τον Ιούνιο κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα κάνουν «αποβάσεις» στα κοσμικά νησιά του Αιγαίου με στόχο να εντοπίσουν την φοροδιαφυγή που κρύβεται πίσω από τις ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών. Ειδικότερα τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα ελέγξουν τα ελληνικά μεσιτικά και τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται με τα ξένα και θα ζητήσουν τις σχετικές αποδείξεις από τα σπίτια που είναι μισθωμένα. Στην συνέχεια τα κλιμάκια έχουν την δυνατότητα να μιλήσουν με τους μισθωτές των σπιτιών αυτών για να διαπιστώσουν το αληθές της μίσθωσης, όπως συμβαίνει και με τα ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής. Θα ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία αφού θα ερευνηθεί και το πελατολόγιο των εγχώριων τουριστικών – μεσιτικών γραφείων που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι στην Ελλάδα των ξένων.
Παράλληλα το ΣΔΟΕ επειδή οι εταιρίες μίσθωσης τέτοιων ακινήτων είναι επώνυμες και βρίσκονται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ζητήσει στοιχεία από τις αντίστοιχες ελεγκτικές αρχές των κοινοτικών χωρών με στόχο την διασταύρωση στοιχείων. Να σημειωθεί ότι παρόμοια διαδικασία γίνεται και με τα σκάφη αναψυχής. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2010 σημειώθηκαν μεγάλες επιτυχίες από το ΣΔΟΕ, που ακολούθησε αυτή τη διαδικασία, όταν ανακάλυψε πολλά πολυτελή  σκάφη να ανήκουν σε πολλές off shore εταιρίες οι οποίες …συμπτωματικά όλες είχαν την ίδια διεύθυνση στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου