Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥΣ




Μετά τις πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω περικοπές, μετά τις εκκλήσεις των πολιτών για μείωση της φορολόγησης, μετά τη διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι βλέπουν τις υπηρεσίες που υπηρετούν να συγχωνεύονται ή να κλείνουν, το επόμενο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση ακούει στο όνομα, «αγριόχοιροι».
Τα εντυπωσιακά καφέ τετράποδα, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς και -εν είδη συμμορίας- να επιτίθενται κατά ομάδες σε καλλιέργειες (κυρίως καλαμποκιού) σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμα τους.
Η περιοχή που φέρεται να έχει πληγεί περισσότερο από την «μαχητικότητα» και την δράση των αγριογούρουνων είναι αυτή που βρίσκεται περιμετρικά της λίμνης Κορώνειας στο εξωτερικό όριο της Α΄ Ζώνης στην περιοχή της θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στα «Παραπολιτικά», όταν το σκοτάδι πέφτει, η αγέλη βγαίνει από το ορμητήριό της και δεν αφήνει τίποτα στο πέρασμα της κάνοντας την περιοχή να μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.
Το ακόμα πιο θλιβερό ωστόσο είναι το γεγονός ότι στη λίστα των αρμόδιων υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεν προβλέπεται αποζημίωση για καταστροφές που δεν έχουν επέλθει από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα οι γεωργοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Στα κάγκελα οι κάτοικοι
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από σχετική ερώτηση που υπέβαλε στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης.
Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να μάθει τι διατίθενται να κάνουν τα εν λόγω υπουργεία, με δεδομένο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Νόμο, οι γεωργοί που υπέστησαν καταστροφές δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν.
«Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από διάφορες διεθνής συνθήκες. Είναι για παράδειγμα Νατούρα. Εκεί, επειδή, ανάμεσα στις απαγορεύσεις, περιλαμβάνεται και η απαγόρευση του κυνηγιού, οι αγριόχοιροι πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό. Βρίσκουν καταφύγιο στην Α' ζώνη προστασίας γύρω από την Κορώνεια καθώς τους βολεύουν και οι φυσικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή  -το έδαφος είναι λασπώδες και έχει καλαμώνες- και κάνουν επιδρομές κυρίως τα βράδια έχοντας ως ορμητήριο την Α' ζώνη προστασίας γύρω από την λίμνη κυρίως σε καλαμποκαλλιέργειες. Ισοπεδώνουν τα πάντα» αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
Αποζημιώσεις. μηδέν
Σύμφωνα με τους κατοίκους οι επιδρομές αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο και η κατάσταση, όπως λένε, έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Το μόνο που ζητούν είναι να αποζημιωθούν ώστε να έχουν την δυνατότητα να καλλιεργήσουν και του χρόνου.
Στις 2 Νοεμβρίου 2012 ο φορέας διαχείρισης λιμνών Κορώνειας-Βόλβης απέστειλε προς τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και το υπουργείο Ανάπτυξης, έγγραφο με το οποίο καλούσε τους φορείς να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» και να αποζημιώσουν τους πληγέντες.
«Οι καλλιέργειες οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές από τους αγριόχοιρους βρίσκονται ως επί το πλείστον στις εκτάσεις αυτές περιμετρικά της λίμνης, στο εξωτερικό όριο της Α΄ Ζώνης. Επισημαίνεται δε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της α΄ σχετικής απαγορεύεται το κυνήγι σε μία ακτίνα 300 μ. από τα όρια της Ζώνης αυτής.  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες που υπέστησαν τις ζημιές και να αλλάξει η σχετική νομοθεσία που προβλέπει αποζημίωση μόνο σε εκτάσεις που ανήκουν στη συνθήκη Ramsar δεδομένου ότι όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην περιοχή της Κορώνειας εντός της Ζώνης Ramsar δεν υπάρχουν καλλιέργειες» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Ίσως επιδοτήσουν την. περίφραξη
Ωστόσο, το παραπάνω έγγραφο δεν είχε καμία τύχη. Ο Νόμος, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου είναι σαφής και ορίζει ότι οι καταστροφές που δεν έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές δεν αποζημιώνονται.
Όπως εξηγεί και ο κ. Αναστασιάδης «το υπουργείο απάντησε ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τους γεωργούς που έχουν υποστεί καταστροφές γιατί δεν προβλέπεται. Από Προβλέπονται αποζημιώσειςαπό φυσικές καταστροφές όχι από ζωντανούς οργανισμούς. Οι γεωργοί έχολυν από την μια πλευρά την απαγόρευση του κηνυγιού και από την άλλη ότι δεν γίνεται να αποζημιωθούν. Έχουν φτάσει σε απόγνωση».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και η ερώτηση που υπέβαλε στις 19 Ιουλίου 2013 ο βουλευτής της ΝΔ δεν έχει ακόμη απαντηθεί, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο οι αρμόδιοι φορείς να δώσουν μια ειδική επιδότηση προκειμένου οι εκτάσεις που καλλιεργούνται να περιφραχθούν.
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο απάντησε ότι «είναι το μοναδικό που μπορεί να κάνει το υπουργείο σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν είναι πολύ εφικτό γιατί οι εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται είναι τεράστιες».
«Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον υπουργό και του εξέφρασα τις ανησυχίες μου. Έδειξε κατανόηση, λέγοντας ότι ίσως του χρόνου οι καταστροφές από αγριόχοιρους συμπεριληφθούν σε αυτές που αποζημιώνονται. Θα δούμε» σημείωσε με νόημα ο Θεσσαλονικιός βουλευτής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου