Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Kλειστά χαρτιά κράτησαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Εργασίας και Οικονομικών που συμμετείχαν στην εκδήλωση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνιών Υποθέσεων και της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για το ύψος του εγγυημένου εισοδήματος που θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας.
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στη Βουλή, πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τους δύο υπουργούς να οριοθετήσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι ένα τεχνικό θέμα, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου στην πρώτη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κυμαίνεται στα 420 ευρώ αλλά στην Πορτογαλία φθάνει τα 200 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημέρωσε πως  θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και με στόχο, το 2015 να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα ως βασική κοινωνική παρέμβαση πλήρους εφαρμογής.
Με αφορμή και τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με τις διιστάμενες απόψεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του Γιάννη Στουρνάρα και φόντο τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης στην ομιλία του επισήμανε ότι η κοινή παρουσία των δύο ανδρών στην εκδήλωσεη,  αποδεικνύει την κυβερνητική βούληση, διότι – όπως είπε – ο ένας εφαρμόζει κι ο άλλος χρηματοδοτεί. Απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο Γιάννη Στουρνάρα ο υπουργός Εργασίας είπε: «Κι αυτό είναι το στοίχημα κύριε υπουργέ. Η χρηματοδότησή σας το 2015, για να κάνουμε αυτή τη θεμελιακή αλλαγή».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα  απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι, την αμέσως επόμενη περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα στην εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων που θα φέρουν εις πέρας την εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στουρνάρας: αναγκαίο το περιουσιολόγιο
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξήγησε ότι βασικό εργαλείο για να προχωρήσει το πρόγραμμα θα είναι η πλήρης λειτουργία του περιουσιολογίου. «Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα πρέπει να γίνει με τρόπο μεθοδικό, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας επισημαίνοντας ότι «η ορθή πιλοτική εφαρμογή και η σωστή ανάλυση των αποτελεσμάτων της, έχουν τεράστια σημασία ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό σε όλη την επικράτεια».
Πρέπει να εργαστούμε με μεθοδικότητα και βάσει των επιστημονικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεση μας αλλά και την εμπειρία, έως σήμερα, από την άσκηση της προνοιακής πολιτικής ώστε να εντοπίσουμε ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να παρέχουμε στους δικαιούχους εισοδηματική ενίσχυση συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής ένταξης, είπε ο υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι στόχος είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή και να εξασφαλιστεί ότι όλη η βοήθεια θα παρασχεθεί στοχευμένα με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να προβούμε και στην πανελλαδική επέκταση του προγράμματος.
«Ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής είναι ο κίνδυνος το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης αλλά λόγω φοροδιαφυγής». Σημαντικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η πλήρης λειτουργία του περιουσιολογίου.
«Το περιουσιολόγιο θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ενάντια στη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα έσοδα από αυτές τις πηγές θα δώσουν την απαραίτητη ευρωστία στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας να ασκηθούν πιο ενεργές κοινωνικές πολιτικές. Η δεύτερη συνεισφορά του περιουσιολογίου θα είναι η δυνατότητα να προχωρήσουν προνοιακές πολιτικές με τον βέλτιστο τρόπο καθώς οι τελικοί δικαιούχοι των κοινωνικών  προγραμμάτων δεν θα αναδεικνύονται μόνο βάσει της φορολογικής δήλωσης αλλά βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε πάντως ότι «το περιουσιολόγιο, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή του δεν είναι πανάκεια.  Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εξισώσεις και πληροφοριακά συστήματα. Γι΄ αυτό θα είναι πάντα απαραίτητο ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες με συγκεκριμένα μεθοδολογικά εργαλεία θα εντοπίζουν το πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα ακόμα και όταν αυτό συγκαλύπτεται ή δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο».
   «Κανένας πεινασμένος, κανένας άστεγος»
«Κανένας πεινασμένος. Κανένας άστεγος», είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί το πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκπονεί η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας ανοίγοντας την Ημερίδα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, προτεραιότητα του Προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα δοθεί στην επιβίωση, την εξασφάλιση τροφής και στέγης για όλους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν  ότι το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων απολαμβάνει το 26% του εθνικού εισοδήματος. Το 10% όμως των φτωχότερων Ελλήνων, το 2,6% του εθνικού εισοδήματος.
Να μη μείνουν στα λόγια όσες προτάσεις διατυπωθούν, ζήτησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε συντονισμό των ενεργειών του κοινωνικού κράτους (συσσίτια, εκκλησία, δήμοι κλπ) και προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, προτού η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου