Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σκληρή μάχη δίνουν, Alpha Bank και Πειραιώς για να αποκτήσουν "πακέτο" τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν πωλείται και θα παραμείνει ως έχει.

Το δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας δεν θα διαχωριστεί, καθώς θα πωληθεί ως "πακέτο" σε μια από τις δυο ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Πολλαπλά προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων έχει προκαλέσει η έλλειψη ρευστότητας ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών από το περασμένο Σάββατο. Στις ουρές στα ΑΤΜ κυρίως της Λαϊκής Τράπεζας, λόγω της φημολογίας για κλείσιμο της τράπεζας, προστίθενται τώρα το «πάγωμα» στην αγορά ένδυσης και υπόδησης, οι ελλείψεις σε τρόφιμα αλλά και δυσκολίες στην προμήθεια καυσίμων.

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει στην κυπριακή αγορά το φαινόμενο «μόνο τοις μετρητοίς», που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και το οποίο προβάλουν αρκετοί έμποροι προκειμένου να διαθέσουν υλικά πρώτης ανάγκης στα κέντρα πώλησης.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ;

Στην καταγγελία ότι  συνεργάτες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και οικονομικοί παράγοντες της χώρας ήξεραν για το «κούρεμα» και απέσυραν έγκαιρα τις καταθέσεις τους, προχώρησε η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες που φέρουν συνεργάτες του Ν. Αναστασιάδη να έχουν αποσύρει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Η απόφαση που αναγκάζει τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών να συνεισφέρουν στη διάσωση της χώρας μπορεί να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε συρρίκνωση κατά 15% τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρει η Nomura.

«Η κυπριακή οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περίπου 15% τα επόμενα δύο έτη αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα», τονίζει η Nomura σε σημείωμά της, δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για την οικονομία της χώρας.