Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τα χημικά της Συρίας φοβίζουν την Κρήτη !



Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το  ενδεχόμενο πρόγραμμα καταστροφής του οπλοστασίου της Συρίας.
Tης Μάρας Μπέκα
«Φωτιά» μοιάζει να έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το νησί της Κρήτης, εξαιτίας της απόφασης του Αμερικανικού παράγοντα να καταστραφούν κοντά στο  νησάκι της Γαύδου, 3.000 τόνοι χημικών αποβλήτων από τον πόλεμο της Συρίας.
Κάτοικοι  όλων των νομών του νησιού, αντιδρούν σθεναρά στην συγκεκριμένη απόφαση και φοβούνται πως εάν τελικά υλοποιηθεί και μετατραπεί  η περιοχή σε νεκροταφείο των στρατιωτικών όπλων της Συρίας κινδυνεύει η ποιότητα των νερών της Μεσογείου  και κατά συνέπεια η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει από τον τουρισμό και την αλιεία της. Και οι δύο κλάδοι θα πρέπει να μείνουν ζωντανοί. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί αυτό το λάθος στην χώρα μας» δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο ακτιβιστής  Γιάννης Χαρωνίτης.

«Οι Έλληνες έχει δείξει η ιστορία  ότι στα δύσκολα, γινόμαστε μια γροθιά. Έτσι και μείς οι Κρητικοί από κάθε κοινωνική τάξη και πεποίθηση ενωθήκαμε, συσπειρωθήκαμε και με κάθε τρόπο δηλώνουμε την αντίθεση μας σε αυτό το σχέδιο » συμπληρώνει ο κ. Χαρωνίτης.
Δεν κρύβει πως  η στάση τους αυτή προέρχεται από την επιμονή των αρμοδίων να κουκουλώσουν το θέμα αρνούμενοι την παρουσία επιστημόνων στην  επιχείρηση καταστροφής. Κίνηση που θεωρείται από τους κατοίκους ύποπτη.
To πρόγραμμα καταστροφής  των χημικών
Η απόφαση  για καταστροφή των χημικών αποβλήτων από τον  πόλεμο της Συρίας προήλθε μετά την συμφωνία  Αμερικής και  Ρωσίας , τον προηγούμενο χρόνο. Το οπλοστάσιο της Συρίας θα έπρεπε να παροπλιστεί και να καταστραφεί μέχρι τις 30 Ιουνίου  2014, ένας στόχος που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος.
Από την αρχή του έτους, περίπου το ήμισυ των αποθεμάτων των  χημικών όπλων της Συρίας  έχουν αποσταλεί από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα , με  πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες , τη Νορβηγία και τη Δανία  σε διάφορες ευρωπαϊκές τοποθεσίες και φιλοξενούνται σε ειδικές εγκαταστάσεις  καταστροφής αποβλήτων, στην ξηρά.
Το πιο αμφιλεγόμενο  όμως μέρος του έργου,  περιλαμβάνει ένα σχέδιο για  την εξουδετέρωση  περίπου 3.000 τόνων  χημικών αποβλήτων με την διαδικασία της υδρόλυσης, μεταξύ αυτών 20 τόνους αερίου μουστάρδας και νευροτοξικές ουσίες στα διεθνή ύδατα μεταξύ Γαύδου και  Μάλτας.
Το πλοίο που θα πραγματοποιήσει την διαδικασία της καταστροφής  ονομάζεται, MV Cape Ray και είναι 35 ετών.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του αρμόδιου υπουργείου επιμένουν ότι η καταστροφή  αυτού του τύπου χημικών, στη Μεσόγειο θάλασσα δεν ενέχει καμία απειλή για το θάλασσιο περιβάλλον αφού  υπάρχει ασφαλής σχεδιασμός. Ωστόσο , οι ειδικοί  όσο και οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται το ενδεχόμενο πιθανής μόλυνσης  της Μεσογείου,  η οποία είναι γεμάτη με ναυάγια και είναι γνωστή για την ταραγμένη θάλασσα της.
Τα αιτήματα των κατοίκων
Σε αυτό το κλίμα οι κάτοικοι της Κρήτης δημιούργησαν συντονιστικές επιτροπές, και εξέλεξαν εκπροσώπους προκειμένου οι κινήσεις τους να έχουν απήχηση από όλους τους κοινωνικούς χώρους. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις  μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η τελευταία  στο ιστορικό Αρκάδι , όπου παραβρέθηκαν 10.000 άτομα.  Οι δράσεις των κατοίκων  όμως δεν σταματάνε εδώ  αφού προσπαθούν να κινητοποιήσουν ακόμη μεγαλύτερες ανθρώπινες μάζες. Μάλιστα αξιοποιούν και παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες: Με Μαραθώνιο δρόμο καθώς μαραθωνοδρόμος έτρεξε το πρωί της εκδήλωσης στο Αρκάδι από το Ηράκλειο.
Ποδηλατοδρομία, ομάδα ποδηλατών έτρεξαν από το Ρέθυμνο στο Αρκάδι. Μοτοπορεία,  ομάδα μοτοσικλετιστών διοργάνωσε πορεία από το Ηράκλειο στο Αρκάδι και ορειβασία, όταν σύλλογος από το Ρέθυμνο διοργάνωσε πορεία σε ορειβατικά μονοπάτια με κατάληξη στο Αρκάδι.

Οι επικεφαλείς των συντονιστικών όλων των νομών ,ωστόσο δεν κρύβουν τη ανησυχία τους.
«Δεν ξέρουμε καθόλου  καν πότε θα  γίνει η διαδικασία.  Με τις δράσεις μας δηλώνουμε την αντιθεσή μας στις αποφάσεις των ισχυρών» δηλώνει ο δάσκαλος  και μέλος του συντονιστικού  Ρεθύμνου, Νίκος Δερεδάκης.
Παρουσία και εποπτεία ζητάει μέσα από τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  ο δήμαρχος Σφακίων και μέλος του συντονιστικού Χανίων, Παύλος Πολάκης, «θέλουμε να παραβρεθούμε και μεις στην διαδικασία καταστροφής  εν πλω..  με δικούς μας επιστήμονες. Δεν γίνεται να αφήσουμε την Μεσόγειο, χωρίς να έχουμε πλήρη εικόνα των καταστάσεων».
Όσο για την αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και μέλος του συντονιστικού της περιοχής, Πελαγία Πετράκη το αίτημα της είναι κοινό «Να μην γίνει υδρόλυση,  στην Μεσόγειο αλλά εξουδετέρωση των χημικών σε στερεό έδαφος. Δεν έχουμε περιθώρια λάθους σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό και την αλιεία. Η επιμονή τους να γίνει η καταστροφή εδώ  μας προβληματίζει».
Συνέπειες από την υδρόλυση
 Σύμφωνα με τους επιστήμονες  οι κίνδυνοι που προέρχονται από την διαδικασία της υδρόλυσης είναι τεράστιοι . Η τοξικότητα αυτών των παραγόντων είναι τόσο υψηλή ώστε αν κάτι δεν έχει ομαλή εξέλιξη , ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη φάση φόρτωσης , όταν οι χημικές ουσίες δεν έχουν αραιωθεί, η έκταση της καταστροφής θα μπορούσε να είναι καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και κάθε ζωντανό οργανισμό που ζει μέσα και γύρω από αυτό. « Ζήτησα την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1013/2006 που αφορά την ενδοκοινοτική διακομιδή των  αποβλήτων.  Ωστόσο το αίτημα μου  δεν έγινε δεκτό», δηλώνει φανερά προβληματισμένος ο καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος. Οι αντιδράσεις των πολιτών  έχουν αναστείλει προς το παρόν το σχέδιο ωστόσο το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και η ανησυχία και ο φόβος στην Κρήτη παραμένει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου