Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Kαταρρέει το Πάρκο Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»


Η αδιαφορία των υπευθύνων οδηγεί σε κλείσιμο έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες «Πράσινου» στην Αττική!
Της Μάρας Μπέκας
Σε φάση ολικής κατάρρευσης,  βρίσκεται σύμφωνα με μαρτυρίες φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πράσινου της Αττικής,  το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Το πάρκο που αποτελεί σήμερα ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής και επεκτείνεται στα όρια των δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού-Ιλίου  συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά  προβλήματα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον  Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) το τελευταίο ενάμιση χρόνο.

«Από το 1998 μέχρι το 2005 ο φορέας δεν λειτουργούσε . Τα πάντα βρισκόντουσαν στο έλεος του θεού και στην μέριμνα των απλών ανθρώπων.  Υπήρχε έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος και μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση και στην ΔΕΗ» δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο υπεύθυνος εκδηλώσεων της Ορνιθολογικής εταιρίας, που δραστηριοποιείται στο πάρκο, Σπύρος Ψίχας.

«Υπάρχουν μεγάλα κοινά με την οικονομική κρίση της χώρας στο πάρκο», υποστηρίζει ο κ. Ψύχας. «Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στο λουκέτο. Η λύση είναι μία. Να απαλλαγεί από τα χρέη του και σταθεί και πάλι στα πόδια του», προσθέτει.

 ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ
Το Πάρκο Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο καθώς  έχει έκταση 1.150 στρέμματα.
Στον υδροβιότοπο που διαθέτει φιλοξενούνται 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Επίσης περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες.
Ο ευλογημένος αυτός τόπος με τις πλήθος δεντροστοιχίες,  κυπαρίσσια, συστάδες ευκαλύπτων, ακακιών και κήπων από πλήθος φυτικών ειδών παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα, αφού μεγάλα τμήματά του παραμένουν αναξιοποίητα.
Τα νερά της κάθε λίμνης είναι γεμάτα με σκουπίδια και μυρίζουν αφού μένουν στάσιμα για ολόκληρους μήνες. Ο λόγος είναι ότι το έργο ανακύκλωσης νερού, που κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ρημάζει γιατί πρέπει να γίνει οικονομία στο ρεύμα που ήταν  κομμένο μήνες λόγω χρέους 52.000 ευρώ,  στη ΔΕΗ.
Το ίδιο και το νερό. Ο εργολάβος, που ανέλαβε την κατασκευή της λίμνης, πραγματοποίησε γεώτρηση για να βρει νερό στο υπέδαφος. Όμως δεν βρήκε ποτέ. Γέμισε λοιπόν τη λίμνη με νερό από την ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα σήμερα από τις συνεχόμενες τροφοδοτήσεις το πάρκο να χρωστάει στην ΕΥΔΑΠ 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
 Οι καφετέριες που μισθώνουν τον χώρο, λειτουργούν με ρεύμα από γεννήτρια και νερό από υδροφόρες. Βλέποντας την απουσία οργάνωσης οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το ενοίκιο. «Μας  χρωστάνε πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια και μας έχουν δεμένα τα χέρια γιατί δεν μπορούμε να τους κάνουμε εξώσεις. Δεν έχουμε στοιχεία εναντίον τους αφού δεν υπάρχει λογιστήριο και δεν κάνουν φορολογικές δηλώσεις» λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Γιάννης Μιχαλόπουλος.

«Αυτή την στιγμή στο πάρκο τα πάντα είναι υπό την καθοδήγηση της νέας διοίκησης. Οι μόνοι που βοηθούν είναι ο ΑΣΔΑ, το ΚΕΑΝ,  εμείς,  η ορνιθολογική εταιρία και η οργάνωση ΓΗ, που έχει μια  δράση δίπλα από την περιοχή» καταγγέλλει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης»,  Θύμιος Κοκκίνης.
Ο κ. Κοκκίνης κάνει λόγο για τεράστια αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας και προπαντός από τον ίδιο τον φορέα διαχείρισης του πάρκου.
«Δεν ξέρουμε ούτε κάθε πότε γίνεται συνέλευση. Το πάρκο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Οι λίμνες μυρίζουν από την στασιμότητα των νερών. Εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει αλλαχτεί το νερό καθόλου και ο  κ. Μιχαλόπουλος δεν ανοίγει ούτε δύο φορές το μήνα το σύστημα καθαρισμού που έκανε δωρεά ο Λάτσης μαζί με το κράτος. Τα μηχανήματα σαπίζουν και οι μολόχες έχουν πνίξει τις καλλιέργειες. Έχουμε φυτέψει 4.500 δένδρα το τελευταία 5 χρόνια και είναι δύσκολο για μας να αποχωριστούμε αυτή την προσπάθεια. Το πάρκο πρέπει να σωθεί. Πρέπει οι φορείς να βρεθούν όλοι μαζί έστω μια φορά», τελειώνει.

O Παναγιώτης Μπιτούνης, Γενικός Γραμματέας του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) αναφερόμενος στα προβλήματα συντήρησης του Πάρκου Τρίτση, υπογραμμίζει ότι ο ΑΣΔΑ έχει επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί η διαχείριση του πάρκου στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο ΑΣΔΑ και οι όμοροι δήμοι μπορούν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συντηρηθεί αυτός ο τόσο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου. Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες  στις κυβερνήσεις που δημιούργησαν έναν «ακέφαλο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος, φορέα διαχείρισης του πάρκου, με ελλιπή χρηματοδότηση, γεγονός που οδήγησε σταδιακά σε αυξημένα οικονομικά προβλήματα.
«16.000 την μέρα ήταν οι  επισκέπτες που μετρήσαμε το μήνα Μάιο, καθημερινές και Σαββατοκύριακα» δηλώνει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης. 
«To πάρκο στερείται πόρων και διοίκησης εδώ και χρόνια. Γίνονται προσπάθειες να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία του αλλά τα μέτωπα διαχείρισης είναι τόσα πολλά που δεν μπορούν με την παρουσία πέντε ατόμων να καλυφθούν.», προσθέτει.

Ταυτόχρονα επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο, λέγοντας « έκανε λάθος που το 2011 κατήργησε τον οργανισμό Πάρκο Τρίτση και το συγχώνευσε με την οργάνωση Ελεώνα και Κηφισού χωρίς να καλύψει πρωτογενή ζητήματα,  όπως την φύλαξη 1150 στρεμμάτων που δεν υπάρχει και την πρόσληψη νέων  υπαλλήλων, αφού με 4 μόνιμους ηλικιωμένους που πληρώνονται κάθε 4 μήνες,  δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «ΓΗ», Χρήστος Ζούρας παρόλο που δραστηριοποιείται σε διπλανό χώρο του πάρκου, αναφέρει: Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αναδιοργάνωση και να δοθεί οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο υπέροχος χώρος 1.150 στρεμμάτων  να στερείται φύλαξης και φροντίδας.
Τι απαντά το αρμόδιο Υπουργείο

Σύμφωνα  με το Υπουργείο Περιβάλλοντος  τα προβλήματα που είχε το πάρκο ήταν οικονομικής φύσης και αφορούσαν απλήρωτους λογαριασμούς στην ΕΥΔΑΠ και στην ΔΕΗ.  Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξόφλησαν το μεγάλο χρέος του νερού και θεωρούν ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης του πάρκου ευθύνονται για την εικόνα εγκατάλειψής του.  Σκοπός του είναι να προχωρήσει η διοικητική αναδιάρθρωση με συγχώνευση των φορέων για ένα πιο λειτουργικό σχήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου